Neden Acıkırız?
Pek çoğumuz gerçekte ihtiyacımızdan daha fazlasını yeriz. Sonrasında da "Ne yesem kilo yapar" serzenişleri... Vücudumuz acıktığını nasıl belli ediyor, aşağıda madde madde verilmiş.
10) Stresli olmak
Araştırmalara göre stresli olunduğunda insanlar daha yağlı, daha tuzlu ve daha tatlı yiyeceklere yöneliyorlar. Çünkü bu tip yiyecekler, damağınızda güzel tatlar bırakıyor ve kendinizi iyi hissettiriyor. Ancak yemek yeme arzunuzun altında yatan tek şey psikolojik değil. Vücut, strese kimyasal bir reaksiyon verir ve açlık hissini beyine ulaştırır. Vücudun stres gösterdiği tepki kan basıncını ve şekeri arttırır. Bu da açlık hissi oluşturur.
9) Yemeği görmek ve kokusunu duymak
Acıkma olayı sadece midede gerçekleşmez. Duyu organları da olaya dahildir. Ne zaman bir yerde bir yemek görsek yada kokusunu duysak, hemen ağzımız sulanır, açlık sinyalleri gelmeye başlar. Ramazan ayında iftara yakınken yemek programlarını düşünün. Yapılabilecek tek şey şekerleri saklamak, yemek programını kapatmaktır.
8) Alkol acıktırır
Uzun yıllar alkolün yeme alışkanlıkları üzerinde etkisi tartışıldı. Son araştırmalar, alkolün savunma mekanizmasını düşürdüğünü ve alkol içilen bir akşamdan sonra yemek yeme ihtiyacının arttığını gösteriyor.
7) Bir kadın karşınızda yemek yiyorsa
Arizona State Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yeme alışkanlıklarında bir kadın karşısında kadının aynası oluyor. Yani bir kadın çok fazla yemek yiyorsa, bir süre sonra karşısındaki kadın da aynı yeme isteği oluşuyor. Bu taklitçilikten uzak durmak için yapılması gereken şey hemen o saniye derin bir nefes alıp, kendi yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz, işe yaramadı mı? En iyisi sağlıklı beslenen kız arkadaşlar edinmek olabilir!
6) Yemek yedikten sonra halen aç olmak
Bu size tanıdık geldi mi? Bazen yemek yedikten sonra halen aç olduğunuzu farkettiniz mi? Az mı yemek yedim demeden önce, acaba çok mu hızlı yedim diye düşünmek uzun vadede sizin için yararlı olacaktir. Beyninizin doyma sinyalini alabilmesi için belli bir zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle yavaş yemek yiyin, her lokmanızdan sonra çatalı elinizden bırakın ve sonra yemeğe devam edin. Acele yenilen yemek insanı doyurmaz.
5) İşten yeni çıktınız
İşten çıktınız yada spor salonunda biraz egzersiz yaptınız ve aşırı bir açlık hissiyle karşı karşıyasınız. Ancak bu demek değil ki vücudunuzun ekstra kaloriye ihtiyacı vardır. Sizin sadece gıdaya ihtiyacınız var! Spordan sonra tavuk, et ve yanında da kepekli bir pilav yeterli olacaktır.
4) Yemek zamanı
Yemek yeme olayımızı hepimiz otomatiğe bağlamış durumdayız. Acıktığımızı bile anlamadan, çoğu kez sadece yemek zamanı geldiği için yemek yiyoruz. Aslında saatlere takılmaksızın, kendinize aç olup olmadığınızı sorun! Eğer yanıtınız hayır ise biraz bekleyin ve sonra kendinize küçük porsiyonlarda atıştırmalıklar hazırlayın.
3) Belki de sadece susadınız
Susamak açlıkla aynı semptomları oluşturuyor: Düşük enerji ve uyku hali. Bu nedenle açlıkla susuzluğu karıştırmanız mümkün. Bu nedenle bir çok insan kendini yorgun hissettiği zamanlarda yemek yemenin bu yorgunluğu azaltacağını düşünüyor. Farkı anlamanız açısından ; eğer susadıysanız ağzınız kurur, bu aşamada yemek yemek olayı sadece kısa süre için geciktirecektir. Büyük bir bardak su veye bir fincan çay için ve 10 dakika bekleyin, açlık hissiniz geçmediyse işte o zaman gerçekten de açsınız demektir. Su içsem yarıyor lafı buraya göre mi acaba...
2) Bazı ilaçlar iştah açar
Eğer sürekli olarak kendinizi aç hissediyorsanız, belki de kullandığınız antibiyotik, hormon ilacı ya da antidepresan ilacınız iştahınızı açıyor olabilir. Eğer normal yemeğinizi yediyseniz ve hala açlık hissediyorsanız, ilacın yan etkisi olan o açlığı görmezden gelmekten başka bir çareniz yok. Sakız çiğnemeyi deneyin ve bol bol su için.
1) Uykusuzluk açlık yapar
Eğer gece iyi uyuyamadıysanız,vücudunuz oldukça yorgun demektir.Vücudunuz yorgun olduğunda, kan şekeriniz düşer ve açlık hissi duyarsınız. 8 saatlik bir uyku,iştahınızın açılmasını engeller. Az uyuduğunuz zamanlarda meyve ve karbonhidratlı yiyecekler almaya özen gösterin.
Kaynak:
gazeteler
www.sabah.com.tr
Etiketler: açlık, kilo vermek, obezite, sağlıklı yemek, öğün,
0 yorum:
Yorum Gönder