Oklardan Daire...
İmparator Charles-Quint'in Kanuni Sultan Süleyman Hân'a gönderdiği büyükelçi, Ogier Ghiselin de Busbecq, Osmanlı kemankeşleri hakkında şu bilgileri verir:
"Türkler 7-8 yaşında iken ok atmaya başlayıp 10-12 sene devamlı tâlim yapıyorlar. Böylece kolları çok kuvvetli oluyor ve o kadar mahâret kesbediyorlar ki, hedef ne kadar küçük olsa gene isâbet temin ediyorlar. Kullandıkları yay genellikle bizimkinden çok sağlamdır. Kısa olduğu için kullanılması kolaydır. Yaylar tek bir ağaç parçasından yapılmıştır. Birbirlerine güzelce yapıştırılmıştır ve tutturulmuş sırımla öküz boynuzundan yapılmıştır.
Bir Türk uzun antrenmanlardan sonra en sağlam okla kirişi kulağının arkasına kadar gerebilir. Bu türlü bir yaya alışmamış bir adam ne kadar kuvvetli olursa olsun, onu yayla kiriş arasındaki işâretli noktaya kadar geremez.
Tâlimlere mahsus okullarda Türklerin o kadar mahâretle ok attıklarını görürsünüz ki, kalkan üzerindeki bir beyaz dâirenin etrafını okla çevirebilirler. Bu beyaz dâire 'taler'den küçüktür. 5-6 ok beyaz noktanın içine girmediği gibi birbirleriyle çarpışmadan beyaz noktanın kenarlarına dizilirler. Umumiyetle kalkandan 30 ayak uzakta durup nişan alırlar."
Kaynak: Türkiye Gazetesi Takvimi, 10 Temmuz 1999
Etiketler: okçuluk, binicilik, Türkler, Akıncılar, Osmanlı, kemankeş, sadak, tirkeş, ok, yay, okçu, kemankeş,
0 yorum:
Yorum Gönder