10 Aralık 2012 Pazartesi

Kelime Şifreli Kilit: WORDLOCK


Kelime Şifreli Kilit: WORDLOCK


Rakamlar yerine harfler kullanan şifreli kilit ile Todd Basche 150 yıldır hiçbir değişiklik olmayan bir sanayide bir buluşa imza attı.

Yıllarca numaralar Todd Basche’nin bir numaralı düşmanı oldu. Apple Yazılım Uygulamaları bölümünün eski Başkan Yardımcısı numara kombinasyonlarını hatırlayamıyordu. Onun buluşu da bu ihtiyaçtan doğdu.

Utanç Verici Bir An
Basche’nin arka bahçesinde bir aile havuzu vardı ve o da çok sık da olmasa kapının numara kombinasyonunu unutuyordu. Güneşli ve sıcak bir günde olan oldu ve kazanan kapı kilidiydi bu kez. Kapıyı açamayınca çitlere tırmanmayı denedi ancak ayağı kaydı ve yüzme şortu takılıp yırtıldı. İstemeden de olsa komşularına bir eğlence gösterisi sunmuştu. İşte o an ampul parladı ve oldukça basit bir çözüm buldu hafıza boşluklarını doldurmak için; şifreli kilitlerde numara yerine harfler kullanmak. Modern şifreli kilitler 1862 yılında Linus Yale Jr tarafından icat edildi ve o günden bugüne bu kilitlerde hiçbir değişiklik olmadı.

İşin Şifresi: Araştırma
Banka kartı, cep telefonu ve bilgisayar şifreleri için hatırlamak zorunda olduğumuz birçok karmaşık numara dizisi yerine kelimelerin daha çok hatırlanabilir olduğunu biliyordu Basche. O da bir takıma araştırmalar başlattı ve pazarın onun fikri için yeterince büyük olup olmadığını ve insanların gerçekten isteyip istemeyeceğini araştırdı. Ve bunu arkadaşları ve ailesiyle tartıştı.

Mucit daha önce birinin böyle birşeyi yapmış olduğunu varsayarak Google ve patent araması yaptı. Çinlilerin M.S. 1100 yılında buna benzer ürünler yaptığını ve üzerinde semboller olan onlarca Çin kilidinin olduğunu öğrendim. Yani insanlar yüzyıllardır üzerinde kelimeler olan kilitlere sahip olmak istiyorlardı ama teknoloji onları yanıltmıştı.

Aynı zamanda 100 yıllık patentler de keşfetti ancak bu kilitler her silindirde 26 karakterle oldukça büyük ve kabaydılar. Harfler sadece sayıların yerini almıştı. Kimse kelimelerden oluşan bir kilit yapmak için daha fazla uğraşmamıştı. Onun patentli kilidinde her silindirde 10 karakter var ve olabildiğince fazla kelime üretmek için hangi harflerin nerede olması gerektiğini gösteren bir bilgisayar algoritması geliştirdi. Bu sayede kilitte 10,000 farklı kelime seçeneği var ve algoritma aynı zamanda bunların arasından birçok küfürlü kelimeyi de çıkardı.


Basche aynı zamanda buluşunu birçok Amerikan kilit imalat şirketine götürdü ancak onlar bu üründeki potansiyeli göremediler. Bu yüzden o da kendi şirketini kurup Wordlock’un üretim ve dağıtımını yapmaya karar verdi. Daha sonra bir yılını vergiler, ödemeler, ürünlerin depolanması ve UPC kodlarını almak gibi üretim ve piyasaya sürme aşamasında karşısına çıkan zorlukları çözmek için harcadı.

İlk yıl boyunca Snata Clara – Kaliforniya temelli şirket kendi kendini finanse ediyordu ve merkezi çiftin eviydi. Ancak 2008 yılında astronomik bir büyüme yaşadılar ve artık bir iş yerine geçip personel almaları gerekiyordu. O senenin ilk çeyreği bitmeden Wordlock 900 mağazada ve ikinci çeyreği bitmeden 1,200 mağazadaydı.

Wordlock’un kablo kilidi, bisiklet kilidi ve valiz kilidi gibi alanlarda kilitleri var ve Target, Sears, Ace gibi mağazalar ve online olarak amazon.com gibiinternet sitelerinde satılıyorlar. Basche’nin basit ama zekice icadı büyük bir gelir kapısının kilitlerini açtı.


Kaynak:
OSTİM Yayınları
http://www.wordlock.com/

Etiketler: wordlock, anahtar, kilit, şifreli kilit, unutkanlık

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ


BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.